4 Ağustos 2011 Perşembe

Blackberry Torch (9800) Yazılım Versiyonu Güncelle


Turkcell Blackberry Torch İçin Güncelleme Duyurdu.
Bugün, 15:07 - Haber


Blackberry cihazınızın versiyonunu güncellemek için öncelikli olarak Turkcell
anasayfadan Turkcell tarafından onaylanmış en son versiyon dosyasını bilgisayarınıza
indirmeniz gerekmektedir. Dosyayı Turkcell anasayfadaki Servis Yazılımları
bölümünden indirebilirsiniz:

http://www.turkcell.com.tr/yardim/servisyazilimlari

• Dosyayı bilgisayarınıza indirip kayıt ettikten sonra Blackberry cihazınızı USBile
bilgisayara bağlayıp indirmiş olduğunuz yazılım dosyasını çift tıklayarak çalıştırmamız
yeterli olacaktır.
• Bilgisayarınızda ayrıca Desktop Manager yazılımının da kurulu olması gerekmektedir.
Bu yazılımı da aynı şekilde Turkcell anasayfada Servis Yazılımları bölümünde
TurkcellBlackberry başlığının altındaki Masa Üstü Yöneticisi bölümünden
indirebilirsiniz.
• Versiyon güncelleme işlemleri ile cihazınızdaki bütün bilgiler silinmektedir. Ancak
güncelleme işlemi başlamadan önce Desktop Manager uygulaması cihazın yedeğini
almaktadır. Yada manuel olarak da Back-Up alma işlemi yapılabilir.
• Versiyon güncelleme işleminden önce Blackberry cihazınızın mutlaka en az 3/4
oranında şarjının olması gerekmektedir.
• Bilgisayarınıza indirdiğiniz versiyon güncelleme dosyasını çift tıklayıp çalıştırdıktan
sonra ilerdeki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

Yüklemenin Nasıl Yapılacağını Öğrenmek İçin:
http://www.turkcell.com.tr/c/oth ... zilimguncelleme.pdf

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Xoom'mu Galaxy'Mi Yoksa IPhone 4'mü ?

Galaxy S i9000 Samsung'un Apple iPhone 4
iPhone 4--Apple'ın iPhone 3GS'den sonra piyasaya sürdüğü akıllı telefondur. 7 Haziran 2010'da San Francisco'daki Moscone Center'da düzenlenen WWDC 2010'da duyurulmuştur. 24 Haziran'da altı ülkede satışa sunulmuştur.
3GS'den farklı olarak paslanmaz çelik çerçeve, daha güçlü cam yüzey, Apple A4 çip ve 512 MB eDRAM'dir. Ön yüzüne eklenen kamera sayesinde diğer iPhone 4 cihazlarıyla karşılıklı görüntülü konuşma yapmak mümkündür.
iPhone 4'ün duyurulması ile piyasaya iOS 4.x olarak da bilinen dördüncü nesil mobil işletim sistemi sürülmüştür. Bu işletim sistemi ile Facetime, Retina görüntü gibi özellikler eklenmiş, daha sonrasındaki güncellemeler ile ise GameCenter, HDR resim çekme özellikleri de ek olarak işletim sistemine entegre edilmiştir.
Şimdiye kadar üretilmiş olan bütün iOS versiyonları için jailbreak çıkmıştır. Muhtemelen bir sonraki 4.3 versiyonda, wi-fi üzerinden tethering olarak adlandırılan, internet paylaşımı da mümkün olacaktır. Bu sayede iPhone'lar birer WiFi noktası (wi-fi spot olarak da geçer) gibi kullanılabilecektir.

Motorola Mobility’nin ödüllü modeli Motorola Xoom™ Türkiye pazarında Türk Telekom işbirliği ile satışa sunuluyor. Google Android™ 3.0 (Honeycomb) platformunnu kullanan ilk cihaz olan Motorola XOOM’da 1GHz çift çekirdekli işlemci, 32 GB bellek ve 1 GB RAM bulunuyor. Ön ve arka yüzde iki ayrı kamera, gerçek çoklu işlem fonksiyonu ve 10.1 inçlik geniş HD ekran Xoom’un öne çıkan özellikleri arasında.

Hangisini Seçeceğimi Şaşırdım Arkadaşlar.. Üçüde Bilgisayar Gibi Telefonlar... Siz Karar Verin

Dokunmatik Ekranda Devrim




Güncel ceplerde kullanılan dokunmatik ekranları unutun; çok farklı bir dokunmatik teknolojisi yolda...

Günümüzde akıllı telefonlara olan ilgi artarak devam ediyor ve bu da demek oluyor ki çoğu telefon kullanıcısının dokunmatik ekranlı bir telefonu var. Dokunmatik ekranlarda telefonun üreticisine bağlı olarak farklı teknolojiler kullanılabiliyor; fakat CHI isimli (Computer Human Interaction - Bilgisayarla İnsanın Etkileşimi) konferansta gösterilen bir dokunmatik ekran prototipi, tamamen farklı bir teknoloji içeriyor.
Vancouver'da gerçekleşen konferansta gösterilen dokunmatik ekran prototipi sayesinde bir telefonda dosya taşıma yaparken ekran kaygan, dosyayı bırakırken de ekran yapışkan hissediliyor. Konu hakkında "Bu durum, arayüzü kullanırken daha gerçekçi bir his uyandırıyor." şeklinde konuşan British Columbia Üniversitesi'nde doktora yapmış olan Vincent Levesque, sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Tıklamaları ve ekranın direncini hissedebiliyorsunuz, bu da sizin kullanmakta olduğunuz arayüzü daha gerçekçi bir şekilde algılamanıza olanak sağlıyor."
Güncel akıllı telefonlarda kullanılan dokunmatik ekranlardaki teknolojiyi kullanmayan bu prototipi test edenler, bir dosyayı bıraktığında parmaklarının titrediğini değil, parmaklarının ekran tarafından itildiğini hissettiklerini söylediler.
Levesque tarafından bir hava hokeyi masasına benzetilen bu teknoloji, parmağın bulunduğu noktayı belirlemek için lazerler kullanıyor. Teknolojinin kullanıldığı prototip de birkaç inç büyüklüğünde olduğu için projeyi oluşturan ve geliştiren takımın, çalışmalarını ilerlettikçe daha duyarlı lazerler kullanacağı ve tüm cihazı daha küçük yapacağı söyleniyor.

Android Mobil İşletim Sistemi Nedir ?

Android (mobil işletim sistemi)
Android
Android 2.2 (Froyo)Web sayfası:android.comŞirket/Geliştirici:Open Handset AllianceLisans:Apache license / GPLv2
Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir<
Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamaları çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazdılar.

Open Handset Allience, 5 Kasım 2007'de Android'i kurduğunu duyurdu. Ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir oldular. 2008'de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale geldi.

Google'ın Android Inc'yi AlışıTarihiTemmuz 2005'te Google, Android Inc.'i aldı ve ufak bir başlangıç şirketi Palo Alto'da kuruldu. Android'in kurucuları, Google'a çalışmak için giden Andy Rubin (Danger'in kurucusu), Rich Miner (WildFire'ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White'dır (WebTV'de çalışan ilk mühendislerden biri). Bu arada, Android Inc.'in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmiyordu. Bu da Google'ın Mobil Cihazlar pazarına gireceği söylentisini başlatmış oldu. Buna karşın, pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli değildi. Google'da, ekip (Rubin tarafından izin verilen) Linux tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir İşletim SisteminiGeliştirme12 Kasım 2007'de OHA, Android'in yazılım geliştirme teçhizatının önizlemesini yayınladı. Bu önizleme geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, SSS ve fazlasını içermekteydi. Geliştiriciler, eğer Windows XP, Vista veya Mac OS çalıştıran x86 tabanlı ya da Linux kullanıyorlarsa Android-SDK'yı indirip kurmaları gerekmektedir. Gereklilikler şunları da kapsamaktadır:
Java Development Kit
Apache Ant
Python 2.2 veya yüksek versiyonu
Eclipse 3.2 veya yüksek versiyonu


Android 1.1


Android 1.5 (Cupcake)


Android 1.6 (Donut)


Android 2.0 (Eclair)


Android 2.2 (Froyo)
ÖzelliklerAndroid'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar yüklenebilmektedir.
Handset ÇizimlerSistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.DepolamaBilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.BağlanabilirlikAndroid, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.MesajlaşmaHem SMS hem de MMS desteği vardır.Web TarayıcısıAndroid'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.Medya DestekleriAndroid, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video formatlarını desteklemektedir.Ek DonanımlarıAndroid, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.EleştirilerAndroid, tam olarak Google tarafından bedava olduğu duyurulmadğı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hala patentli ve açık kaynak kodlu olmadığı ve bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanmakta.
Dış bağlantılar
Android resmî sitesi
www.android.com

1999'dan Günümüze Google Logoları...

Bu Adresten Google'nin Günümüze Kadarki Logolarını Görebilirsiniz.(Video Hazırlanana Kadar Olan)

http://www.youtube.com/watch?v=Qju_acv2igM&feature=related Adresinden İzleyin..

PlayStation 3




PlayStation 3 ( PS3 şeklinde kısaltılır), Sony'nin PlayStation serisinin 3. jenerasyon oyun konsolu. Daha önce çıkışı ertelenen konsol belli bir süredir 4 farklı çeşidiyle satıştadır. Bu 4 çeşit arasındaki 20, 40, 60 ve 80 GB ana fark temel modelin 20 GB disk kapasitesine, yüksek modelin ise 80 GB'lik disk kapasitesine ayrıca WiFi kablosuz bağlantıya sahip olmasıdır.






20 GB kapasiteye sahip model birçok ülkede satıştan kaldırılmıştır.60 GB kapasiteye sahip modellerde Emotion Engine bulunmaktadır ve bunun için PlayStation 2 oyunlarını tam olarak desteklemektedir. Diğer iki model olan 40 ve 80 GB kapasiteye sahip olanlarda Emotion Engine bulunmamaktadır, ancak 80 GB kapasiteye sahip olan model PlayStation 2 oyunlarının bazılarına destek vermektedir, 40 GB kapasiteli model PlayStation 2 oyunlarına destek vermiyor fakat bu iki model de WiFi bulunmaktadir. 40 GB'lık modelde kart okuyucuları bulunmamaktadır.
Sony, Eylül 2009'dan itibaren daha az yer kaplayan ve daha az eneji tüketen PS3 Slim modelini piyasaya sürmüştür. PS3 Slim ilk olarak 120GB'lık modeller ile, Ekim 2009'dan itibaren ayrıca 250GB'lık modeller ile raflardaki yerini almıştır. Bu modellerin içerdikleri yeni özelliklerin yanı sıra, PlayStation 2 oyunları ile uyumluluk özelliği ve üçüncü parti işletim sistemi kurulumu özelliği kaldırılmıştır.


PPE'nin L2 ön belleği 256Kb ve bir adet VMX Vektör ünitesine sahip. SPE'lerden her birinin ise 128Kb local belleği bulunuyor ve tüm SPE'ler birbirleriyle oldukça hızlı şekilde iletişim kurabilecek şekilde birbirlerine Element Interconnect Bus ile bağlı durumdalar.PS3'ün teoride açıklanan toplam kayar-nokta performansı (floating point performance) 2.18 TFLOPS. Bu değer, PS3'ün işlemci ve grafik işlemcisinin toplam gücü iken Cell tek başına 204 GFLOPS'luk bir güce sahiptir.
PS3 hafıza olarak toplamda 512 MB'lık bir hafızaya sahip ve 2 parça 128 MB hafızadan oluşuyor. İşlemci çalışma frekansıyla aynı hız değerine (3.2 GHz) sahip olan 256 MB'lık XDR DRam sistem için atanmış durumda Bunun yanında grafik işlemcisinin kullanımı için, bellek arayüzü olarak 256 MB'lık bir GDDR-3 video-ram'ine sahip. GDDR-3'ün çalışma frekans hızı ise 700 MHz.
PS3, grafik işlemcisi olarak Nvidia'nın özel olarak tasarladığı RSX adı verilen grafik çipini kullanıyor. RSX, dünyanın en büyük oyun organizasyonu olan E3'te (2005) ve 2006'daki Game Developer's Conference'da açıklanan bilgilere göre Nvidia'nın G70/NV47 mimarisini kullanıyor. 990 MHZ hızında ve 128-bit piksel işleme yeteneği sahip. 1.8 TFLOPS gücünde ve günümüzün en gelişmiş video arayüzü olan HDMI 1.3 ile dijital video çıkışı sunuyor. RSX, kendine atanmış olan 256MB'lık GDDR-3 yanında gerektiğinde 256 MB'lık sistem hafızası olan XDR'ıda kullanımına katabiliyor. Son özellikleri ise halen açıklanmış değil. Yapılan açıklamalara göre RSX, Nvidia'nın şimdiye dek yapmış olduğu en karmaşık grafik çipi ve Cell ile birlikte uyumlu çalışabiliyor.
PS3 ile birlikte gelen diğer bir yenilik ise Sony'nin önderlik ettiği yeni jenerasyon optik disk formatı olan Blu-ray. PS3 optik sürücü olarak 2x hızında Blu-Ray sürücü kullanıyor. Bu çift katmanda toplamda 50 GB'a kadar veri okunabilmesi anlamına geliyor ve Sony`nin yeni Blu ray diskleri artik 100 GB'a, artı olarak satışta olmayan ama gerçekleştirilmiş Blu ray diski 200GB'a kadar ulaşabiliyor. Önceki nesil optik disk formatları olan CD ve DVD diskler ise PS3'ün Blu-Ray sürücüsünde yine okunabilir durumda olacaklar.
PS3 konfigürasyon şeçimine bağlı olarak 20GB veya 30GB'lık 1.5" SATA sabit diske sahip. Bunun yanında Tokyo Game Show'da Sony'nin yapmış olduğu açıklama ile her 2 modeldeHDMI çıkışa sahip olarak piyasaya sürülecek. Daha önce yapılan açıklamalarda sadece 60GB'lık modelde HDMI çıkış bulunacağı belirtiliyordu. Konsol 1080p'de (1920*1080progresivve) dahil olmak üzere HDTV çözünürlüklerine destek veriyor. Hdmi çıkış yanında 1 adet analog çıkışa ve bir adet dijital ses çıkışına sahip. Gigabit ethernet (10/100/1000 Mbps) her 2 konfigürasyonda standart olarak yer alıyor.
20 GB'lığa nazaran, 60 GB'lık modelde yeralan diğer farklılıklar; Wi-Fi desteği ile birlikte konsolun ön bölmesine yer alan Memory Stick, Sd ve Compact flash kartları okuyabilen bir kart okuyucuya sahip olması.
PS3'te bunlar dışında Bluetooth 2.0 desteği bulunuyor Kablosuz bağlantı arayüzü olarak Bluetooth kullanan PS3 kontrolleri (SIXAXIS) 7 adede kadar yükselebiliyor. Konsol 4 adet de USB2.0 girişine sahip. (40GB'lık modelde 2 adet bulunuyor)

İnternet Sitesi Nasıl Popüler Olur ?

Arkadaşlar İnternet Sitenizi Nasıl Popüler Yaparsınız ?....

Bunun İçin Araştırma Yapmak Ve Rakip Siteleri İncelemek Gerekir.
İşte Tam Bu Noktada SEO Olarak Bilinen Temeller Oluşturulmuştur.

SEO İnternet Sitenizi Nasıl Optimize Etmeniz Gerektiğini Detaylıca Güzel Görseller İle Açıklıyor.

Aşağıdaki Linklerden Bu Programa Erişebilirsiniz..


http://www.programarsivim.net/20 ... gorsel-egitimi.html
http://www.teknomobil.org/egitim ... gorsel-egitimi.html
http://www.mayonez.net/e-ogrenme ... eo-eritim-seti.html

6.HİS TEKNOLOJİSİ



Teknolojinin son örneklerinden biri olan 6. His teknolojisi gündelik hayatımızla dijital ortam arasındaki sınırları kaldırıyor. MIT’de doktorasını yapan Pranav Mistry tarafından geliştirilen bu sistem 4 parmağınıza taktığınız sensörler ve boynunuza taktığınız projektör-kamera-ayna karışımı bir cihazdan oluşuyor. Şuan geliştirilmeye devam edilen bu teknoloji piyasaya sürüldüğünde kullandığımız birçok teknolojik cihazın yerine geçebileceği düşünülüyor.
Kullanıcıyla dijital ortamı bir araya getiren bu cihaz bilgisayarlarımızda, cep telefonlarımızda ve kameralarımızda bulunan birçok özelliği barındırıyor:
Örneğin, fotoğrafını çekmek istediğiniz bir yere ellerinizi dikdörtgen şeklinde (başparmağınızı ve işaret parmağınızı bir araya) getirip birleştirdiğinizde fotoğrafını çekiyorsunuz.
Saate mi bakmak istediniz? Kolunuzu açıp parmağınızla bir daire çizmeniz yeterli olacaktır. Saati kolunuzdan yok etmek istediğinizde ise kolunuzdaki saatin üzerine yatay bir şekilde çizgi çizmeniz yeterli.
Gazete mi okuyorsunuz? Artık gazete okumak çok daha eğlenceli çünkü 6.his cihazı okuduğunuz gazetedeki fotoğrafları sizin yerinize online olarak arayıp fotoğrafın üzerinde video olarak gösteriyor.
Mesela kitapçıdasınız, elinize bir kitap aldınız ama kitap hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz. 6.his teknolojisi sayesinde kitaba dokunduğunuzda elinizdeki sensörler yardımıyla kitap hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Taksidesiniz ve havaalanına gidiyorsunuz uçağınızın ne zaman kalkacağını mı merak ediyorsunuz? Uçak biletinizi çıkartıp 6. his cihazını kullanmanız yeterli olacaktır, biletin üzerinde uçağınız hakkında tüm bilgiler güncel olarak yazacaktır.
Herhangi bir yüzeyi kullanıp orada fotoğraflarınızı düzenleyebilir, maillerinizi kontrol edebilir, haritaya bakabilirsiniz.
Yeni bir insanla mı tanıştınız? Onun hakkında bir şey bilmediğinizi düşünmeyin sadece adını ve soyadını bilmeniz onu tanımanız için yeter. 6. his cihazı tanıştığınız kişinin blog sayfasındaki bütün bilgileri o kişinin üzerine yansıtıyor. Arkadaşlarınızla otobüste ayakta giderken, durmak yerine daha eğlenceli şeyler yapabilirsiniz. Örneğin cihazın projektörü yardımıyla yere sanal bir top yansıtıp oynayabilirsiniz.
Eskiden olsa bir metni bilgisayara geçirmek için saatlerce uğraşırdık ama şimdi bu teknoloji sayesinde kâğıttaki bir yazıyı elinizle tutarak bilgisayar ekranına aktarıp yazıcıdan çıkartabiliyoruz, aynı zamanda da o bilgileri değiştirebiliyoruz.
Artık şarjınız bittiğinde telefonla konuşmak için telefon kulübesine gitmenize gerek yok. Cihaz sayesinde elinizde oluşacak sanal tuşlarla numarayı girip arama yapabilirsiniz.
Bilgisayarın kapladığı o büyük alan yerine bir beyaz kağıda tek bir kıskaçlı bir kablo takmanızla kağıt üzerindeki sesleri duyabileceksiniz. Böylece kağıt dokunmatik bir bilgisayara veya PlayStation’a dönüşebilir. Film izleyebilir veya maillerinizi kontrol edebilirsiniz.
Peki, bu teknoloji nasıl mı gelişti? Bu cihazın mucidi Pranav, ilk önce dijital ortamla bağlantımızı sağlan cihazların yapısını incelemiş. Mouse’da bulunan hareketi kontrol edip bilgisayara aktaran özelliği, eline taktığı bir cihaza yerleştirmiş ve böylece elinin hareketini bilgisayara yönlendirebilmiş. Daha sonraysa ekranın büyük bir yer kaplamasından dolayı ekran yerine herhangi bir yüzeyi kullanmak üzere yenilikler yaptı ve bütün bu gelişmeler sonucu 6.his teknolojisi ortaya çıkmış.
Şuan teknoloji deneme aşamasında olmasından dolayı piyasaya sürülmüyor ama raflarda yerini aldığında fiyatı tahmini $350 olacak. En son olarak bu ürünün başka bir özelliğiyse piyasaya sunulduğunda açık kaynaklı kod olacak böylece yeni özellikler kullanıcılar tarafından geliştirilip dağıtılabilecek… Bilgisayarların kapladığı yerlerden kurtulmak ve üç cihaz yerine aynı işlevi gören tek bir cihaz kullanmak bize kâr kalacak.

Kaynaklar
http://www.blendernation.com/sixth-sense-technology/
Video Linki :
http://www.ted.com/talks/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.html
http://www.ted.com/index.php/tal ... he_sixth_sense.html

Mozilla Firefox




Windows 7'de Mozilla Firefox 4.0.1 Vikipedi sayfasını gösterirkenGeliştiren(ler)MozillaGüncel sürüm5.0İşletim sistemiÇoklu düzlemProgramlama diliC++Yazılım türüWeb tarayıcıLisansMPL, GPL/LGPLResmî sitesiwww.firefox.comMozilla Firefox ya da kısaca Firefox, (kısaltma: Fx), Mozilla tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir ağ tarayıcısıdır. Firefox, eski Mozilla Suite'in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape - Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı ara yüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır.
Mozilla Firefox Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X düzlemlerini destekler; bunun yanı sıra kodu ayrıca FreeBSD, OS/2,Solaris, SkyOS, BeOS gibi dizgelere (sistemlere) de taşınmıştır. Son kararlı sürümü: 5.0 (21 Haziran 2011)
Firefox 4'ün betası da vakfın sitesinden indirilebilir. Firefox 4 geribildirim tuşu içermekte ve bu yolla gelecek için daha da kullanışlı bir Firefox vaad etmektedir.
Özellikleri





Net Applications'a göre Internet Explorer dışındaki tarayıcıların pazar payları






Kendiliğinden açılan pencereleri engelleme
Sekme desteği
Bütünleşik Google ve diğer arama motorları (ayrıca yenileri de eklenebilir.)

Kişiselleştirilebilir araç çubukları
Uzantı yönetimi
Kolayca düzenlenebilen yer imleri
Kişisel Tema desteği ve Personas Temaları
Çerez yönetimi
Yumuşak kaydırma
Oturum kurtarma
Gecko 1.9.1 motoru
Javascript 2.0 desteği
Yeni bir öntanımlı Firefox teması
Kapatılan sekme ve pencereleri geri getirebilme
Oturum kaydetme
XUL için Phyton dil desteği
Yazım denetimi
Sayfayı ekrana kendi kendine sığdırma
SVG 1.1 elemanlarının tamamına destek.
FTP istemcisi
HSTS ve CSP desteği
Mozilla Firefox, MPL (Mozilla Public License), GPL (Genel Kamu Ruhsatı) ve LGPL (Kısıtlı Genel Kamu Ruhsatı) altında, çoklu ruhsat numunesiyle ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Ekran Görüntüleri





Firefox 3.6'nın Acid3 test sonucu.














Aldığı Ödüller
PC Magazine Editors' Choice, June 2008
CNET Editors' Choice, June 2008
PC World 100 Best Products of 2008, May 2008
Webware 100 winner, April 2008
Webware 100 winner, June 2007
PC World 100 Best Products of 2007, May 2007
PC Magazine Editors' Choice, October 2006
CNET Editors' Choice, October 2006
PC World's 100 Best Products of 2006, July 2006
PC Magazine Technical Excellence Award, Software and Development Tools category, January 2006
PC Magazine Best of the Year Award, December 27, 2005
PC Pro Real World Award (Mozilla Foundation), December 8, 2005
CNET Editors' Choice, November 2005
UK Usability Professionals' Association Award Best Software Application 2005, November 2005
Macworld Editor's Choice with a 4.5 Mice Rating, November 2005
Softpedia User’s Choice Award, September 2005
TUX 2005 Readers' Choice Award, September 2005
PC World Product of the Year, June 2005
Forbes Best of the Web, May 2005
PC Magazine Editor’s Choice Award, May 2005
GelişmelerMozilla Firefox, 3.0 sürümü için bir rekor denemesi yaptı. Guiness rekoru denemesi 8 milyonu aşan indirmeyle başarılı oldu. 17 Haziran 2008'deki İndirme Günü ile ilk 24 saat içinde 8.000.000'dan fazla indirilme sayısına ulaşan Firefox bununla bir günde en çok indirilen yazılım unvanının sahibi oldu.StatCounter'ın açıkladığı rapora göre Aralık [url=http://tr.wikipedia.org/wiki/2010]2010'da Avrupa'da en çok kullanılan tarayıcı Firefox oldu.

İnternet Explorer 9

Internet Explorer 9


Üç haftalık bir ürün geliştirme sürecinin sonucunda, gizli bir teknik önizleme sürümü sunulmuştur ve bu sürüm 2009 Microsoft Profesyonel Geliştirici Konferası'nda (PDC 2009) tanıtılmıştır.
Bu aşamadan sonra diğer kısımların geliştirilmesine başlanmıştır. Bu kısa geliştirme süresince, tüm CSS 3.0 seçicileri, border-radius CSS 3 özelliği, daha hızlı JavaScript, gömülü ICC (International Color Consortium: Uluslararası Renk Konsorsiyumu) v2/v4 ve hızlandırılmış donanım desteği neredeyse tamamlanmıştır. Bu sürüm için planlanan en dikkat çeken yeni özellik ise ağ sitelerini görüntüleme konusunda, tarayıcı donanımlardan da yaralanacak; en başta ekran kartı ki bu da Direct2D ve DirectWrite uygulamalarıyla bağlantılı olarak çalışacak; böylece ağ sitelerinin görüntülenme verimi ve görüntü kalitesi artırılmış olacaktır. IE9 istemcisinin hız/verim ve eklenti uyumluluğu konusunda, Microsoft tarafından önemli sayılan özellikler vaat ediliyor.

2010 Mart ayından Ağustosa kadar beş teknik önizleme sürümü yayınlandı. 15 Eylül 2010 tarihinde ise genel bir beta çıkarıldı. Bu betada, yeni özelliklerin hemen hemen tümü yer almakla birlikte tarayıcıya yeni bir yüz katan kullanıcı arayüzünde büyük değişiklikler görülmektedir.
Internet Explorer 9'un ilk beta sürümünün çıkmış olması 2011-2012 yıllarında yeni bir Windows işletim sistemi sürümünün daha piyasaya sürüleceğini ya da geliştirilmeye başlanacağını gösterir.
14 Mart 2011 Internet Explorer için beklenen an sonunda geldi. Microsoft'un popüler web tarayıcısı tam sürümüyle kullanıcıların karşısında. Internet Explorer 9 (RTM)'yi hemen indirin..
Kullanıcı arayüzü değişiklikleri
Sekmeler artık adres çubuğunun sağ tarafına alındı.
Yine sekmeler de artık saydam.
"Geri" düğmesi daha büyütülmüş ve aşağısındaki sınıra kadar birleştirilmiş.
"Giriş Sayfası", "Sık Kullanılanlar" ve menülerin yer aldığı düğmeler daha basit, küçük ve işlevsel; aynı zamanda bu düğmeler tarayıcının en sağına yerleştirilmiş.
Sık kullanılanlar araç çubuğu ve onun yanında önceden kullanıcı tarafından eklenmiş sayfalar kaldırılmış.
Ancak yalnızca araç çubukları yine adres çubuğunun altında görüntülenmekte.
Diğer özellikler
CSS 3.0 için tam destek.
HTML5 için tam destek.
DirectWrite sayesinde metin öğeleri daha düzgün görüntüleniyor.
Direct2D ve Direct3D sayesinde 2 ve 3 boyutlu görüntüler ve genel sayfa görünümü daha kaliteli.

ReedPad 3.0'a Yükseltme

Yaptığımız Reeder reedPAD incelemesinde reedPAD’in en büyük artısının Android işletim sistemi olduğundan bahsetmiştik. Biz reedPAD’i incelerken Android 2.2 versiyonu yüklüydü üzerinde ancak şu anda Android 3.0 Honeycomb’ı da reedPAD’inize yükleyebiliyorsunuz. Ve son çıkan reedPAD işletim sistemi sürümlerini takip etmek için tek yapmanız gerekenreeder’ın facebook sayfasını takip etmek. Gelin şimdi reedPAD’inizin işletim sistemini nasıl yükseltebileceğinize bakalım.
İlk önce şuradan Android 3.0‘ı bilgisayarınıza indirin.
Sonra dosyayı .rar’dan çıkarın.
Bir tane mikro SD kart bulup onu FAT32 formatında biçimlendirin.
Ve .rar dosyasının içinden çıkacak olan sdfuse adlı klasörü SD kartın içine taşıyın.
Daha sonra açma-kapama ve ekranın sağ üst tarafındaki geri tuşlarına basılı tutarak reset tuşuna basınız.
Ekranda dans eden yeşil Android robotları ve yeşil bir bar gelene kadar basmaya devam ediniz.
Son olarak alt alta 5 tane yeşil bar yüklenip bittiğinde Android 3.0 işletim sisteminiz kullanıma hazırdır demektir.

Türk İşletim Sistemi PARDUS !




Pardus 2011 ekran görüntüsüWeb sayfası:pardus.org.trŞirket/Geliştirici:TÜBİTAK UEKAEIS Ailesi:GNU/LinuxKaynak Modeli:Özgür ve açık kaynak yazılımSon kararlı sürüm:2011.1 (12 Temmuz 2011) /Desteklediği dil(ler): Türkçe
Almanca
Azerice
Fransızca
Hollandaca
İngilizce
<İspanyolca
<İtalyanca
Katalanca
Lehçe
Portekizce
<İsveççe
Rusça
Macarca
Paket Yöneticisi:PiSiÇekirdek türü:Monolitik çekirdekVarsayılan kullanıcı arayüzü:KDELisans:GPL Pardus, Türkiye'de TÜBİTAK

2003 yılının önemli bir bölümünde ulusal bir dağıtımın gerekliliği, dünyada benzer uygulamalar, yazılım sanayisinin mevcut durumu ve eğilimleri araştırıldı. Ülkenin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayisinin yetenekleri ve rekabet unsurları incelendi. Tüm bulgular ışığında, 2003 yılı yazında, bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturmanın yerinde bir karar olduğu sonucuna varılarak somut düzeyde planlama işine girişildi.Oluşum Süreci Mevcut işletim sistemleri, başta Linux olmak üzere incelendi, açık kaynak yazılım metodolojisi (yöntem bilimi) ve felsefesi ayrıntılı olarak çalışıldı. Hedef, bir dağıtım oluşturmanın ötesinde, bu dağıtımı sürekli kılabilecek düzenlemeci yapıyı da kurmak olduğundan yazılım sanayisinde, özellikle açık kaynak çerçevesinde, kullanılabilecek iş örnekleri irdelendi.
Bu incelemeler sonrasında, 2003 yılı sonbaharında, Linux temelli, açık kaynaklı, olabildiğince GPL lisanslama yöntemini kullanan bir işletim sistemi dağıtımı oluşturulmasına karar verildi.
Pardus Projesi'nin hayata geçmesi, 2004 yılı başında teknik ekibin çekirdeğinin oluşturulmasıyla başladı. Bu aşamada Türkiye'nin Linux geçmişi, mevcut ve planlanan dağıtımlar, açık kaynak ve Linux camiası ve girişimleri de göz önüne alınarak, var olan bilgi birikimi ve deneyimden en üst düzeyde yararlanmanın yolları arandı. Sonuçta ulusal işletim sistemi geliştirilmesinde görev alması en uygun kişiler Türkiye'nin dört bir yanından seçilerek TÜBİTAK/UEKAE bünyesinde bir araya geldiler.
2004 yılının önemli bir kısmı teknik seçeneklerin değerlendirilmesi ile geçti. Farklı Linux dağıtımları incelendi, mevcut dağıtımlardaki eksiklikler, olası gelişim alanları, yapılması gerekenler ve bunların iş gücü ve kaynak gereksinimleri irdelendi. Hedef kitlenin kim olacağı üzerinde beyin fırtınaları yapıldı, bunun sonucu olarak yol haritası seçenekleri belirlendi.
2004 yılı ekim ayında bu teknik değerlendirmeler sonuçlandı ve yayınlanan Proje Ana Sözleşmesi ile amaç, yöntem ve takvim belirlendi. Pardus'un “bilişim okur-yazarlığına sahip bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme evrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamasına” karar verildi.
Teknik hedefi ve yöntemi belirlenen tasarı hızla ilerlemeye başladı ve 1 Şubat 2005 tarihinde ilk ürün olan Pardus Çalışan CD 1.0 yayımlandı. Tasarının amaçları ve teknik yaklaşımı hakkında Linux camiası ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan Çalışan CD beklenenin üzerinde ilgi gördü. Sonrasında geliştirme daha çok özgün yenilik tasarılarına yoğunlaştırıldı ve nihayet 26 Aralık 2005'te Pardus'un ilk kurulabilir sürümü olan Pardus 1.0, ağ üzerinden yayımlanmaya başlandı.
Pardus ProjeleriÇOMARÇOMAR (Seçim Yöneticisi) sistemin düzgün çalışması için gerekli olan donanım, açılış, ağ, kullanıcı, zaman, görüntü gibi ayarların mümkün olduğu kadar kendi kendine yapılması amacıyla geliştirilen özgün Pardus tasarısıdır. Kullanıcılara bir yetki denetimi dahilinde bu ayarları basit ve anlaşılır bir biçimde değiştirme olanağı sağlayan bir yazılımdır. Ayrıca Çomar dünyada yazılan ilk Türkçe donanım yöneticisidir. Dağıtıcı üzerindeki kodlarda Türkçe karakter kullanılmaktadır.
Pisi ve Paket YöneticisiPisi, bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir çizgisel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar. Paket yöneticisi ise PISI için geliştirilmiş görsel arayüzdür. Bu arayüzle yazılımları dilediğiniz gibi ekleyip kaldırabilirsiniz.
YALIPardus'un görsel kurulum aracıdır. Üstün özellikleri nedeniyle diğer Linux dağıtımlarına göre Pardus'un bilgisayara daha kolay yüklenmesini sağlar. Bu sayede kullanıcıya çok az iş düşer.
Kaptan, Tasma, ZemberekKaptan : Pardus kurulduktan sonra bilgisayarınızdaki masaüstü tercihleri, fare ayarları, katkı deposu, ağ bağlantısı gibi ayarların hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağlar.
Tasma: Windows'daki Denetim Masası gibi bilgisayarınızı en kolay şekilde yapılandırmanızı sağlar. KDE geliştiricilerinin 4 sürümünde geliştirmiş oldukları yönetim aracının oldukça kullanışlı olmasından dolayı, geliştirici ekip Pardus 2009 ile birlikte bu yazılımın geliştirilmesini durdurmuştur.
Zemberek : Türkçe imlâ denetim aracıdır. Zemberek bütünleşmesi sayesinde imlâ denetim özelliğine sahip olan uygulamalar yanlış yazılan kelimelerin altına kırmızı bir işaret koyar. Zemberek ayrıca yanlış yazılan kelimeler için düzeltme önerileri de sunar.
Disk Yöneticisi Disk Yöneticisi, sisteminizde bulunan disklerin ve disk bölümlerinin açılış sırasında sizin kullanımınıza sunulmak üzere hazırlanması ile ilgili ayarları yapabilmenizi sağlar.
Servis Yöneticisi Servis yöneticisi pardus üzerinde çalıştırdığınız uygulamaları listeleyen bir arayüzdür. Bu programla isterseniz açılışta bir çok programı otomatik başlatabilir ve otomatik başlamalarını engelleyebilirsiniz. Genelde bu programı kullanan kişiler web tasarımcılardır. Mysql gibi web veritabanı programları aktif etmek için bu program kullanılır.Ve değiştirelemez ilkelere sahiptir.
Açılış YöneticisiAçılış Yöneticisi, Pardus işletim sistemini önyükleme (boot) yapmak için hazırlanmış temel yazılımcıktır. Aynı zamanda bununla beraber diğer Linux ve kapalı kaynak işletim sistemlerini başlangıca eklemektedir. Ayrıca bu yazılımcılıkla önyükleme açılış zamanını uzatıp kısaltılabilir ve yeni işletim sistemleri ekleyebilir, eskilerini silebilirsiniz.
Pardus Güvenlik DuvarıGüvenlik Duvarı, Pardus geliştiricileri tarafından hazırlanmış ve Pardus kullanıcılarına sunulmuştur. Bu yazılım ile HTTP,HTTPS,FTP gibi temel protokoller ve MSN, AIM, SMTP,POP3 gibi bir çok protokol üzerinde engelleme yapabilmektedir. Bu sistem diğer işletim sistemlerindeKullanıcı YöneticisiKullanıcı Yöneticisi, Pardus kullanıcılarını temel alan ve kullanıcıların sisteme giriş özelliklerini barındıran temel yazılımcıklardan bir tanesidir. Bu yazılımcıkla beraber işletim sisteminize girişte şifre kaydı ve giriş sınırlamasını ayarlayabilirsiniz.
Sosyal Etkinlikler ve KatılımlarGoogle Summer of CodePardus, Google'ın öğrencilerle staj ve kendini geliştirme imkânı ile tasarılara geliştirici ve katkı sağlamayı amaçladığı açık kaynak tasarısı Google Summer of Code'a 2008 ve 2009 olmak üzere iki kere katılmıştır. Bu organizasyona ilk katılan Türk tasarısı Pardus olmuştur.
CeBIT Eurasia Bilişim FuarıBazı dönemlerde Pardus hakkındaki gelişmeleri halka duyurmak ve tasarıya olan ilgiyi arttırmak amacıyla CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı'na katılım sağlanmaktadır. 2006, 2008, 2009 ve 2010 Fuarlarında Pardus standı kurulmuştur.
StajHer yaz staj konuları ve öğrencilerde aranan nitelikler duyurulur, başvurular sonucunda uygun görülenler Pardus'ta staj şansına sahip olurlar.


Tüm sürümlerSürümler

Ana sürümler:RenkAra sürümler:RenkSürümÇık[a]Adı1.026 Aralık 2005Pardus 1.0200731 Aralık 2006Pardus 20072007.116 Mart 2007Pardus 2007.1 Fe[i]2007.211 Temmuz 2007Pardus 2007.2 Caracal caracal2007.319 Kasım 2007Pardus 2007.3 Lynx lynx200827 Haziran 2008Pardus 20082008.115 Eylül 2008Pardus 2008.1 Hyaena hyaena2008.230 Ocak 2009Pardus 2008.2 Ca[i]200917 Temmuz 2009Pardus 20092009.115 Ocak 2010Pardus 2009.1 Anthropoides virgo2009.23 Haziran 2010Pardus 2009.2 Geronticus eremita201120 Ocak 2011Pardus 20112011.112 Temmuz 2011Pardus 2011.1 Dama DamaKurumsal sürümler [değiştir]

SürümÇık[a]Sür[a]Pardus Kurumsal 12007(MSB özel sürümü)Pardus Kurumsal 216 Şubat 2011(Kurumsal yapıya özel)Galeri


Pardus 2007.1




Pardus 2007.2




Pardus 2008.2




Pardus 2009.1




Pardus 2009.2




Pardus 2011

Diğer Linux dağıtımları ve PardusPardus, özgün ve kendi araçlarına sahip bir Linux dağıtımıdır. Bununla birlikte Pardus'un gelişmiş bazı özellikleri diğer Linux dağıtımlarının'da ilgisini çekmiş, Ubuntu'nun KDE ara birimini kullanan sürümü Kubuntu, ilerideki sürümlerinde Pardus Ağ Yöneticisi'ni kullanacağını açıklamıştır. Ayrıca Kubuntu geliştiricileri 2008 yılında Pardus'a dâhil edilmesi beklenen "Policy Kit / DBus entegrasyonu" tasarısından etkilediklerini belirtmişlerdir.
Pardus kullanıcıları için kaynaklar
Özgürlük İçin<: Resmi olmayan topluluk portalıdır. Açık kaynak yazılım dünyasından haberler, yazılım eğitimleri, kullanıcılar için pratik bilgiler bu sitededir.
Pardus Wiki : Pardus belgeleri bu sitede oluşturulmaktadır.
Sektörel Alanda PardusPardus projesi, gelecek yıllarda da artarak devam edecek olan kurum ve kuruluşların Pardus göçlerine yönelik göç ve danışmanlık süreçlerini gerçekleştirebilecek, konusunda uzman ve tecrübeli firmalar ile işbirliği yoluna giderek, Pardus amaçlı ortak işbirliği kanalları geliştirmeyi, ekosistemi canlı ve üretken kılmayı ve göç süreçlerini düzenli bir dokümantasyon sistemi, müşteri ilişkileri yönetimi, veri madenciliği ve iş zekası vizyonunu da oturtarak gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Pardus'a göç etmek isteyen firmalara göç ve danışmanlık hizmetleri vermesi amacıyla istekli ve istenilen bilgi birikimi, tecrübe ve yeterliliğe sahip firmalarla Göç Ortaklığı Adaylığı Sözleşmesi yapılmaktadır.

KamuPardus kullanan kurumlar
Milli Savunma Bakanlığı
Dışişleri Bakanlığı (kısmen)
Türk Silahlı Kuvvetleri (kısmen)
Emniyet Teşkilatı (kısmen)
Radyo Televizyon Üst Kurumu
ASAL
Ankara Emniyet MüdürlüğüManisa İl Sağlık Müdürlüğü
Bergama Belediyesi
Ceyhan Belediyesiİski
Devlet Planlama Teşkilatı
Türkiye'deki Müzeler
Enerji Parkı
Türkiye'deki Üniversiteler
Adıyaman Üniversitesi
Batman Üniversitesi
Boğaziçi Üniversitesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Galatasaray Üniversitesi
Kastamonu Üniversitesi
[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Marmara_%C3%9Cniversitesi]Marmara Üniversitesi[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_%C3%9Cniversitesi]İstanbul Üniversitesi[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_Teknik_%C3%9Cniversitesi]İstanbul Teknik Üniversitesi[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0stanbul_Ticaret_%C3%9Cniversitesi]İstanbul Ticaret Üniversitesi
[url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Orta_Do%C4%9Fu_Teknik_%C3%9Cniversitesi]Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Sivil toplum Kuruluşları
Petrol-İş Sendikası

Google Çalışanlarının Başarısız Rakipliği !




Cuil Inc.
SloganSearch 127 billion web pagesKuruluş28 Temmuz 2008KurucuAnna Patterson
Russell PowerAlanİnternet< YazılımÜrünArama, Bilişim, Reklam, TeknolojiWeb sitesiCuil.comCuil, 2008 yılında 121,617,892,992 web sayfası indeksi ile[1] hizmete girmiş bir internet
Cuil.com, Aralık 2008 tarihinde BusinessWeek dergisi tarafından "2008'in en iyi başlangıç yapan firmaları" listesinde yer almıştır[2].
İnternetin bu beklenmeyen tırmanış gösteren yeni arama motorlarından Cuil, ani olarak beklenmedik düşüşler yaşamaya başladı.Cuil, 17 Eylül 2010 tarihinde kapatıldı.
Kaynak
^ Wikipedia Cuil maddesi (İng.)
^ http://images.businessweek.com/s ... test_startups/8.htm BusinessWeek makalesi (İng.)

TrustRank-Google'den Tokat Gibi Sistem..........




http://tr.wikipedia.org/wiki/PageRank (PageRank'ı Bilmeyenler İçin)TrustRank


TrustRank, Stanford Üniversitesi Google ve Yahoo tarafından tanımlanan ve spama karşı mücadelede kullanılan bir link analiz tekniğidir. Spam olan web sayfalarının yarı otomatik bir şekilde belirlenmesidir.
Günümüzde bir çok web sayfası ticari nedenlerle arama motoru sonuçlarında yükselmek istemekte ve bunun için spam tekniklerini kullanmaktadır. Her sayfanın insan editörler tarafından incelenmesi çok zor olduğundan, bazı güvenilir sayfalar işaretlenir ve ondan alınan link çıkışlarındaki sitelere puanlar verilir.
Çalışma sistemiTrustRank ile editörler tarafından birinci derecede güvenilen siteler işaretlenir. Bu sitelere kök site denir ve bu siteden yapılan çıkışlarla diğer sitelere güvenilirlik puanı verilir. Örneğin, kök dizinden alınan birincil çıkış 100 puanındayken 100 puanlık siteden alınan çıkış link çıkışı 90 puan değerindedir.

Google genel politikası 2007-2008 yılına kadar genelde Pagerank üzerineydi. Webmasterlar olarak yakın geçmişimize baktığımızda, kaliteli veya kalitesiz linklerin sitelerimizi, arama sonuçlarında nasıl yükselttiğine pek çok kez şahit olduk. Sitelerimizin kalitesi veya içeriği pek önemli değildi; bizim için tek önemli konu ne kakadar çok link ve ne kadar yüksek rank ... meselesi idi. Google'ın arama sonuçları bu yolla defalarca kez suistimal edildi. Tabii kendini geliştiren bir sistem olan Google, gelen olumsuz geri dönüşler üzerine bazı önlemler almaya başladı.
Öncelikle artık kişisel, hobi olarak uğraşılan sitelerin kolay kolay Pagerank 5 üstüne çıkması ( özellikle Türkçe backlinkli sitelerde ) mümkün olmuyor. Pagerank değerleri kurumsallamış siteler, devlet siteleri vb. sitelerde yüksek görünüyor. Bu sayede Google kalitesiz backlinklerin önünü kesmiş oluyor. Bildiğiniz üzere Pagerank değeri ne kadar yüksek olursa, backlinkin etkisi o ölçüde katlanıp büyüyor. Bu yolla Google backlink olayına az da olsa bir ciddiyet getirdi ve link değişimi ya da link satın alımı ile elde dilen linklerin önemsiz kalabileceğini webmasterlara iletti.
Trustrank'ın gözlemlenen bir diğer etkisi sitelerin Google gözünde tek tek değerlenmesi ya da değerini kaybetmesi üzerine oluyor. Bu nasıl oluyor derseniz, Google botları siteleri gezerken belirli kriterler üzerinden, o siteleri puanlandırıp kendi içinde bir derece oluşturuyor. Bu derecelendirme, sitenin yaşı, güncelleme aralıkları, özğünlüğü, yeni nesil tasarım ve kodlamaya sahip olması, hatasız kodlama ile oluşturulması ( ayrı bir öneme sahiptir ) sitenin kendi içinde linkleme yapısı ( Google bot istediği her sayfaya rahatlıkla ulaşabilmeli ) , site içindeki anahtar kelime yoğunluğu, sitenin ulaşılabilirliği, site içindeki kelime yoğunlukları gibi daha sayabileceğimiz pek çok unsur Trustrank'ı arttırabilir veya azaltabilir. Her sitenin Trustrank'ı farklı oluşacaktır. Bunun için Google gözünde her sitenin de yeri ayrı oluyor. Yani kısaca pr5 değerine sahip bir site pr6 bir siteden daha etkili olabilir.
Pagerank - Trustrank ilişkisine, gelince burada çok açıkça söylemek gerekirse, Pagerank ile Trustrank doğrudan ilişkilidir. Bunu son zamanlardaki deneyimlerim ile de yaşadım. Örneğin; pek çok insan tarafından sevilen ve takdir edilen bir sitenin seo hedef kelimesinde yükselmesi 5-10 link ile olabilirken; aynı alandaki, aynı Pagerank değerine sahip, aynı ortalama Alexa değerlerine sahip bir başka sitenin yükselmesi 25-30 link ile olabilmektedir. Buradaki etki Trustrank'ın ortaya çıkması ile oluşmuştur. Google eski yapısında seyreden bir sistem olsaydı eğer, iki sitede değerleri aynı oluğu için aynı tarzda yükseliş gösterebilcektir. Sonuç olarak diyebiliriz ki : karşıdan gelen link kadar, linkin geldiği yer de önemlidir.
Hakkında Bilgiler(TrustRank)

Trustrank hakkında ansiklopedik bilgi?

Z. Gyöngyi, H. Garcia-Molina, J. Pedersen: Combating Web Spam with TrustRank

Link-based spam detection Yahoo! assigned patent application using Trustrank

TrustRank algorithm explained (İngilizce)

TrustRank Nedir? Trustrank Değeri Nasıl Belirlenir ?

Einstein'in Özel Görelilik Kuramı(Kanıtlanmıştır)




Özel Görelilik Kuramı ya da İzafiyet teorisi, Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" adlı 2. makalesinde açıklanan ve ardından 5. makalesi "Bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?" başlıklı makaleyle pekiştirilen fizik kuramıdır.

Göreliliğin Özel Teoremi 1905 yılında Albert Einstein tarafından "Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği Üzerine" isimli yayınında ortaya a
tılmıştır. Teoreme göre, bütün var­lıklar ve varlığın fizikî olayları izâfidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı izafî olaylardır. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekan hare­ketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır. Bunlardan hiçbiri müstakil değildir, Kendisi bu konuda şöyle demektedir:

« Zaman ancak hareketle, cisim hareketle, hareket cisimle vardır. O halde; cisim, hareket ve zamandan birinin diğerine bir önceliği yoktur. Galileo'nin Görelilik Prensibi, zamanla değişmeyen hareketin göreceli olduğunu; mutlak ve tam olarak tanımlanmış bir hareketsiz hâlinin olamayacağını önermekteydi. Galileo'nin ortaya attığı fikre göre; dış gözlemci tarafından hareket ettiği söylenen bir gemi üzerindeki bir kimse geminin hareketsiz olduğunu söyleyebilir. »



E=mc²



Einstein'ın teorisi, Galileo'nin Görelilik Prensibi ile doğrusal ve değişmeyen hareketinin durumu ne olursa olsun tüm gözlemcilerin ışığın hızını her zaman aynı büyüklükte ölçeceği önermesini birleştirir.
Bu teorem sezgisel olarak algılanamayacak, ancak deneysel olarak kanıtlanmış birçok ilginç sonuca varmamızı sağlar. Özel görelilik teoremi, uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ifade ederek Newton'ın mutlak uzay zaman kavramını anlamsızlaştırır. Uzay ve zaman gözlemciye bağlı olarak farklı algılanabilir. Bu teorem, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da gösterir (c ışık hızıdır). Özel görelilik teoremi, tüm hızların ışık hızına oranla çok küçük olduğu uygulama alanlarında Newton mekaniği ile aynı sonuçları verir.
Teoremin özel ifadesiyle anılmasının nedeni, görelilik ilkesinin yalnızca eylemsiz gözlem çerçevesine uygulanış şekli olmasından kaynaklanır. Einstein tüm gözlem çerçevelerine uygulanan ve yerçekimi kuvvetinin etkisinin de hesaba katıldığı Genel Görelilik Teoremini geliştirmiştir. Özel Görelilik yerçekim kuvvetini hesaba katmaz ancak ivmeli gözlemcilerin durumunu da inceler.
Özel Görelilik, günlük yaşamımızda mutlak olarak algıladığımız, zaman gibi kavramların göreli olduğunu söylemesinin yanı sıra, sezgisel olarak göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların ise mutlak olduğunu ifade eder. Birbirlerine göre hareketi nasıl olursa olsun tüm gözlemciler için ışığın hızının aynı olduğunu söyler. Özel Görelilik, c katsayısının sadece belli bir doğa olayının -ışık- hızı olmasının çok ötesinde, uzay ile zamanın birbiriyle ilişkisinin temel özelliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Özel Görelilik ayrıca hiçbir maddenin ışığın hızına ulaşacak şekilde hızlandırılamayacağını söyler.
11 Nisan 1905 yılında Albert Einstein tarafından açıklanmış esas olarak zaman ve uzayla meşgul olan ve onlara daha genel bir bakışla, fiziksel olayları açıklayan bir teori. Albert Einstein tarafından ortaya konan bu teori, Kuantum teorisi gibi yirminci yüzyılda fizikte önemli bir değişiklik meydana getirmiştir.
Özel izafiyet teorisi: 1905 yılında Einstein şimdi “Özel İzafiyet Teorisi” diye isimlendirilen teoriyi ortaya koydu. Bu sanki birbirine zıt düşen iki kabule dayanmaktaydı: 1) İzafiyet prensibi olarak bilinen düzgün hareketin izafi olması; 2) Düzgün harekette ışığın hızı her doğrultuda aynı olması. Bu her iki postülat Michelson-Morley tarafından yapılan ve diğer deneylerle de gözlenmiştir. Buna göre ışık kaynağına yaklaşan veya ondan uzaklaşan için ışık hızları, her ne kadar kaynağa doğru koşan daha büyük bir ışık hızı beklerse de, aynıdır. Buna göre ışığa yetişmek için hareket eden bir kimseden, ışık kendi sabit hızı ile kaçacaktır. Sonuç olarak hiçbir cisim ışıktan hızlı hareket edemez.
Genel izafiyet teorisi: Düzgün hareket eden bir kimse, harekette olduğunu kendi aracında yapacağı deneylerle belirleyemez. Ancak, harekette ivme varsa, bu hareket eden tarafından hissedilir. Bu sonuçlar, 1907’den itibaren Einstein’ın dikkatini çekmişti: Neden sadece düzgün hareket relatif (izafi) ve ivme mutlaktı? Bunların yanında Newton’un kanunları yeni uzay ve zaman kavramıyla uyuşmamaktaydı. Bazı fizikçiler alışıla gelen yolu deneyerek bu uyuşumu sağlamaya çalıştılar. Einstein ise, kütle çekiminin ivme ile birleştirilmesi gerektiği kanaatindeydi.

Özel görelilik, kendi zamanı için inanılması güç pek çok öngörülerde bulunmuştur, bunlardan en önemlileri:Öngörüleri
Cisimler hızlandıkça zaman cisim için daha yavaş akmaya başlayacaktır, ışık hızına ulaşıldığında zaman durmalıdır.
Cisimler hızlandıkça kinetik enerjilerinin bir kısmı kütleye dönüşür, durağan kütleye sahip cisimler hiçbir zaman ışık hızına erişemeyeceklerdir.
Cisimler hızlandıkça hareket doğrultusundaki boyları kısalmaya uğrayacaktır.
Özel görelilik, mantığımıza ve sağ duyumuza aykırı bir evren tanımladığından bilimciler 100 yılı aşkın bir süredir bunun doğruluğunu gözleri ile görmek ve bir açık bulmak umudu ile deneyler yapıp durmaktadırlar. Bu öngörülerin pek çoğu 1905'ten günümüze dek defalarca denenmiş ve doğru çıkmıştır:
İçlerinde çok hassas atom saatleri taşıyan uçaklar değişik yönlere doğru değişik hızlarla hareket ettirilmiş ve saatlerin kuramın hesaplarına yeterince uygun olarak yavaşladığı/hızlandığı gözlenmiştir[1].
Zamandaki yavaşlamanın sadece saatte meydana gelmediğini, gerçekte yaşandığının kanıtı ilk olarak nötrino ve mü-mezon deneylerinde ortaya çıkmıştır. Güneşten dünyamıza gelennötrino ve müonların ışık hızına çok yaklaştıkları (%99.5) için ömürlerinin (yaşam sürelerinin) Dünya'da üretilen durağan olanlara göre çok daha uzun olduğu görülmektedir.
Parçacık hızlandırıcılarındaki hızlandırma deneylerinde bugüne kadar kütlesi olan hiçbir cisim, atom veya elektron, ışık hızına çıkarılamamıştır. Hız arttıkça kütlesi de arttığı için ivmelendirilmesi zorlaşmaktadır.
Galilie ve Lorentz dönüşümleriAna madde: Lorentz dönüşümleriDeğişik gözlemciler Newton fiziğinde Galile dönüşümleri tarafından tanımlanmaktadır. Öncelikle belirli bir O olayı için (x,y,z,t) koordinatlarını kullanan bir R1 referans sistemi düşünelim. Aynı olayın başka bir gözlemci tarafından (x',y',z',t') koordinatlarıyla ifade edildiğini farz edelim (R2 referans sistemi). Eğer R2, R1 sistemine göre sabit bir hızla x ekseninde hareket ediyorsa gözlemlenen O için kullanacakları referans sistemleri arasındaki bağıntı şöyle olacaktır:
x' = x − vty' = yz' = zt' = t



Lorentz transform of world line



Bu dönüşümler Newton'un mekanik yasalarına uygulandığında, yasalar formlarını korumaktadır. Fakat aynı şey Maxwell denklemleri için geçerli değildir. Maxwell denklemleri Lorentz dönüşümleri altında ancak formlarını koruyabilmektedir. Lorentz dönüşümleri Galile dönüşümlerinden farklı olarak şu şekildedir:
Ayrıca ters halleri:




Galilean transform of world line



burada . Lorentz Dönüşümlerinde görüldüğü üzere iki gözlemci için aynı zaman betimlemesi geçerli değildir. Bu dönüşümlerde Einstein'ın Özel Görelilikle ortaya çıkardığı düşünce değişimi görülmektedir, yani farklı hızlardaki iki gözlemci aynı olay için farklı zaman değerleri ölçer.
Bu dönüşümleri y ve z eksenlerinde de düşünüp yöney (vektör) gösterimi kullanılabilir. Bunun için konumu hıza paralel ve hıza dik olacak şekilde iki bileşene ayırabiliriz:
Bu biçimde sadece hıza paralel bileşen olan dönüşüme uğrar. O hâlde, Lorentz dönüşümleri
biçimine indirgenmiş olur.
Dört boyutlu uzay zaman Ana madde: Minkovski uzayzamanı.Minkovski uzayzamanı, özel göreliliğin dört boyutlu yapısını matematiksel olarak betimleyen geometridir. Bu geometride yöneyler (vektörler) dört bileşene sahiptir. Örneğin Öklid uzayındabir konum yöneyi
olarak ifâde edilir. Özel görelilikte ise "uzayzaman"da bir "konum"u, daha doğru bir deyişle, bir "olay"ı ifâde etmek için dörtyöneyler kullanılır. Bu durumda dörtkonum yöneyi,

= (ct,x,y,z) olarak tanımlanır. Burada dördüncü bileşen olan zamanın ct şeklinde konulması sadece yöneyin her bileşeninin biriminin metre olması içindir. Çoğu kaynak c=1 seçerek daha sâde bir biçim verir. Aynı şekilde dörthız yöneyi de, hızın tanımından

= γ(c,ux,uy,uz) olarak çıkarsanır. Buradaki τ özel zamandır.
Aynı şekilde dörtmomentum da,

= γm0(c,ux,uy,uz) = (mc,mux,muy,muz) olarak bulunur.
Bu uzayzamanda bir dörtyöneyin boyu,
olarak tanılandığından, dörthız yöneyinin boyu
olarak bulunur. Yine, dörtmomentumun boyu
Ayrıca dörtmomentumun boyu
olarak da hesaplanabildiğinden, bu iki sonuç birleştirilip her taraf c2 ile çarpıldığında
gibi özel göreliliğin en önemli denklemlerinden biri elde edilmiş olunur.

Kaynak
^ Hyperphysics
^ Relativity

3D GameStudio




3D GameStudio, yaygın adı Gamestudio ya da kısaca 3DGS olarak bilinen, Level Editör, Model Editor, Script Editör ve Acknex motorunu içeren,3D uygulama, oyun ve gerçekçi sanal uygulamalar geliştirmeye yönelik yazılım paketidir.Pakett
eki editörler Windows işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Paketin farklı fiyatlarda farklı sürümleri vardır, daha düşük sürümlerde bazı özellikler kısıtlıdır.
Paket aynı zamanda basit seviyeli ve programlama gerektirmeden FPS tarzı oyunlar yapabilmek için şablon projelerde içerir. Daha gelişmiş projeler için entegre programlama dili Lite-C veya C++, Delphi, C#, gibi harici diller kullanılabilir.


Paket Acknex 7 veya kısa adı ile A7 motorunu içerir.Paketin genel amacı oyun gelişrmek olduğundan, Acknex motoru bu yönde gelişmektedir. Acknex, DirectX 9 altyapsını kullanan bir motordur ve bu yüzden yanlızca Windows platformu üzerinde çalışabilir.Shader(HLSL) desteği, DirectPlay altyapısı ile yerel ağ veya internet üzerinden çoklu oyuncu desteği, fizik motoru, kemik ve nokta animasyonu desteği, partikül fışkırtıcı, terrain desteği,dinamik ışıklandırma içerir. Özellik ListesiOyun Motoru Motor entegre Lite-C dili ile programlanmaktadır. C programlama dilinin düzenlenmiş bir versiyonudur. Lite-c ve motora başlangıç için 25 bölümlük bir çalışma e-kitabı resmi sitede mevcuttur. Bu çalışma serisi hiç programlama bilmeyenleri hedef almaktadır.
Ayrıca A7 esnek bir eklenti sistemide sunar. C programlama dili ile yazılmış dinamik bağlantı kütüphanelerine(DLL) Lite-C den direk olarak erişilebilmektedir. Ayrıca Delphi ve C++ için plugin SDKsı(Yazılım Geliştirme Kiti) da mevcuttur.
EditörlerWorld Editör (WED)



WED Ekran Görüntüsü



World Editör, projenin geçtiği ortamları, dünyayı hazırlamada kullanılan editördür. Kısaca bloklar kullanarak ve bunları kaplayarak, oyunun geçtiği bölümler meydana getirilir. Ayrıca oyundaki objeler dinamik olarak(kod kullanarak) oluşturulmuyorsa, modellerde bu aracı kullanarak levele yerleştirir ve kod ile bağlantısı kurulur.Ayrıca leveller başka bir program ile yapıldıysa(MAX, MAYA) yine World Editör kullanılaarak motora aktarılır. Editör yaptığımız levelleri motor tarafından gerçek zamanda çalıştıralabilecek şekilde derler.Derleme esnasında statik ışıkların oluşturduğu gölgelerde hesaplanır.Şablon projelerde sihirbazlar yardımı ile WED kullanılarak yapılır.
Model Editör (MED)



MED Ekran Görüntüsü



Model editör model oluşturmak,düzenlemek ve diğer modelleme programlarından(3ds Max,Maya,C4D,XSI vb.) model akatarmamızı sağlar. Bu editör modelleri Acknex motorunun anlayacağı şekilde kaydeder. Modellerin kaplamaları,kemikleri,animasyonları kaydedilen modelin içinde saklanır. Çoklu vertex ağırlıklı kemik (Bone) animasyonu destekler ve sayılan programlardan FBX aracılığı ile kemikleri aktarabilir. Modelleme konusunda saydılan ticari ve gelişmiş araçlara göre zayıf bir editördür, fakat düşük poligonlu modellemede kullanılabilir.
Script Editör(SED)



SED Ekran Görüntüsü



SED motor kütüphanelerini ve derleyicisini kullanmayı kolaylaştıran entegre geliştirme ortamıdır(IDE). Lite-c ve HLSL dilleri için sözdizimi renklendirme,proje yöneticisi,hata ayıklayıcı içerir. Ayrıca yazım esnasında kullanılan fonksiyon,önceden tanımlı değişken ve diğer motor öğeleri hakkında, ayrıntılı bilgi içeren hızlı yardım kutucuğu içerir. Örneğin bir fonksiyonun adını yazdığınızda bu kutuda, fonksiyonun aldığı parametreler,döndürdüğü değer,fonksiyonun hızı,ayrıntılar,fonksiyonla ilgili püf noktalar ve kullanım örneği gösterilir.
Game Editor(GED)



GED Önizleme Sürümü Ekran Görüntüsü



Gerçek zamanlı olarak motor görünümünden, terrain düzenleme ve boyama, obje yerleştirme ve ayarlama gibi özellikler içermektedir.Henüz GameStudio paketine eklenmemiş olmakla birlikte, 2 Mayıs 2009 tarihinde, 0.2 numaralı önizleme versiyonu yayınlanmıştır. Şu an için kullanılabilir olsada, obje niteliklerini düzenlemek, efekt ve materyallerini atamak, obje yerleştirmek, terrain boyamak ve oluşturmak özellikleri dışında kullanım alanı mevcut değildir. [www.crew51.de Crew 51] tarafından aktif olarak geliştirilmekte ve versiyon 1'e ulaştığında GameStudio paketine eklenmesi beklenmektedir.
Sürümler GameStudio 4 farklı sürümle olarak bulunur.(Bu sayfadan tam karşılaştırma tablosunu görüntüleyebilirsiniz.)
Ücretsiz Atari Lite-C. A7 motoru, SED ve MED içerir. WED içermez. Ekran üzerinde Lite-C logosu ve Atari firmasının logosu görüntülenir.
Atari Lite-C. Ücretsiz sürümün aynısıdır, fakat ekranda logo gösterilmez ve EXE derleyebilir. 29$
Extra. Extra sürümü, wed, harita derleyici ve şablon sistemi ekler. 99$
Commerical. Çok oyuncu ve shader desteği ekler. 199$
Professional. Dosya paketleyici ekler ve tüm logoların kaldırılmasına olanak tanır.899$
Ayrıca 30 günlük deneme sürümde mevcuttur. Ücretsiz sürüm hariç bütün sürümler bir kez lisanslandıktan sonra sınırsız sayıda ve genişlikte ticari projede kullanılabilir. Motorun kullanım alanı için genel olarak tek bir önemli kısıtlama vardır: "Günümüz dünyasında varolan belirli bir grup,etnik grup,ırk,ülke veya dine karşı soykırımı konu alan projelerde kullanılamaz"[2]
GameStudio'nun Geçmişi[3] [değiştir]
1993 ACK 3D (Animation Construction Kit) - Lary Myers (Wolfenstein tarzı açık kaynak motor, bu adresten indirilebilir.)
1994 ACK NEXT GENERATION - Johann Christian Lotter / oP Group (ACK 3D'nin geliştirilmiş sürümü, açık kaynak)
1995 ACKNEX-2 Alman Televizyon Programı X-BASE için yazılmıştır (Doom benzeri motor)
1995 ACKNEX-2 Conitec mülkiyeti olur ve '3D GameStudio' olarak yayınlanmır.
1997 ACKNEX-3 yayınlanır (http://server.conitec.net/down/a3.zip adresinden indirilebilir, DOS ortamında çalışır)
1999 A4 yayınlanır (Windows tabanlı Quake benzeri motor)
2000 A5 yayınlanır (Terrain Motoru özelliği)
2003 A6 yayınlanır (Fizik motoru ve Shader özelliği)
2007 A7 yayınlanır (yeni ABT renderer)
2009 A8 ilk defa duyuruldu. Mart 2010'da Yaz dönemi için stabil sürüm onaylandı.
Şu anki sürüm 7.85.4 dir.(25 Mayıs 2010). Her 4 ila 8 haftada yeni bir güncelleme yayınlanır, güncellemeler hata düzeltme ve yeni özellik eklemeye yöneliktir. Gamestudio / A7 iki farklı manaya gelir. Gamestudio editörler ve şablon sistemini, A7 ise oyun motorunu ifade eder.



A8 MED Arayüzü






A8 WED Arayüzü



GameStudio A8 [değiştir]25 Mart 2010 Tarihi itibari ile Gamestudio A8'in 2010 yaz döneminde stabil versiyonunun yayınlanacağı duyurulmuştur. Nisan ayından itibaren Proffesional sürüme sahip kullanıcılara açık A8 Beta testi başlamıştır. 2010 Mart ayından Extra, Commerical veya Proffesional sürümlerinden birini satın alan kullanıcı, Aynı sürüm A8'e ücretsiz geçiş yapabilecek.
GÜNCELLEME : 12 Temmuz 2010 tarihinde ilk A8 açık Beta yayınlnmıştır. Güncellemeler devam etmektedir. En güncel sürüm içinGüncellemeler / Duyurular sayfasını takip edebilirsiniz.
Motora eklenen yeni özellikler,
En önemli yenilik, ODE fizik motoru yerine NVIDIA Physx fizik motorunun eklenmesi olmuştur. Yine Bone render hızında 3 kat, model ve diğer objeler, özellikle Spriteların render hızında A7 motoruna göre %30 artış olacak. Diğer Özellikler,
Yoğun bitki örtüsü isminde yeni bir sprite türü.
Realtime Shadow mapping desteği.
Enet network kütüphanesi yerine DirectPlay kütüphanesi yerleştirilecek.
2010 sonunda OpenAL yerine DirectPlay kütüphanesi yerleştirilecek ve pek çok yeni ses fonksiyonu motora eklenecek.
Ayrıca A8 Beta versiyonunda WED ve MED editörlerinin arayüzlerinde ufak değişikliklere gidilmiştir.
Oyunlar GameStudio bugüne dek sayısız yayınlanmış projede kullanılmıştır. Bu projeler Kabus 22 (2006, Son Işık LTD, Vestel) ve Citroën C4 Robot(2008, 2GEN Stüdyo, Citroën Türkiye) ve Valve Steam üzerinden satılmış ve en çok satan listesinde ikinciliğe kadar tırmanmış Wonderful End Of The World (2008, Dejobaan Games, Valve)ü içerir.

http://www.3dgamestudio.com/ (Resmi Web Sitesi)

-Mac OS-Apple İşletim Sistemi




Macintosh İşletim Sistemi, kısaca Mac OS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple'ın daha sonra "Mac OS" olarak isimlendireceği şeyin orijinal hali olan, tamamlayıcı ve isimsiz sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü Mac OS X'tir. Mac OS ailesinde Mac OS 7, Mac OS 9 ve Mac OS X vardır.Mac OS X Macintosh Operating System'in kısaltmasıdır. Sonundaki X roma rakamındaki 10'u temsil eder. Bu yüzden ABD'de Mac os X 'iks' yerine Mac os 10 'ten' denir. Mac Unix türevi açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Yasal olarak sadece Apple marka bilgisayarlar ile uyumludur. Grafik açısından çok ayrıcalıklı olduğundan genellikle yayıncılık alanında ilgi görür. 2010 yılı itibariyle Mac OS X Snow Leopard adlı yeni bir sürümü çıkmıştır. Mac OS'un önceki sürümleri sadece Motorola 68000 tabanlı Macintosh'lar ile uyumlu idi. Apple PowerPC donanımı ile bilgisayarlar ortaya koyduğunda, işletim sistemi de bu yapıyla desteklendi. Mac OS 8.1 68.000 sınıfı işlemci (68.040) üzerinde çalıştırabilir son versiyonudur. "Classic"Mac OS yerine geçmiş olan Mac OS X, 10.5 ("Leopar") sürümü üzerine hem PowerPC ve Intel işlemcileri ile uyumludur. 10.6 ("Kar Leoparı") versiyonu sadece Intel işlemcileri destekliyor
.

Mac OS Resmi Web Sitesi :
http://www.apple.com/tr/macosx/

Turn Off The Lights-Chrome Eklentisi



Google Chrome İçin Yapılmış Bu Eklenti;

Video İzlerken Eklentinin Simgesine Tıklayınca Video Dışındaki Sitedeki Herşey Kararıyor Böylece Videoya Odaklanmak Daha Rahat Oluyor.

Google Chrome Kullanıcılarına Önerimdir.
IE ve Firefox Kullananları Chrome'ye Davet Ediyorum.

Eklenti Adresi:
https://chrome.google.com/websto ... llbbbfblcplfjjepjdn

Chrome'ye Geçmek İçin Diğer Bir Neden İse Gerçekten Hızlı Dosya İndirme,Sayfaları Hızlı Yükleme Ve Dahada İyisi Bir Eklenti Web Mağazasına Sahip Binlerce Yararlı Eklenti Bulabilirsiniz.Eğer Sizde Yapabiliyorsanız Mağazaya Ekleyebilirsiniz.

Google Web Mağazası Adresi:
https://chrome.google.com/webstore

IPad İle Uçak Simulasyonu Kullanın..




X-Plane Adlı Uçak Simulasyon Oyunu Gerçek Eğitim Simulatörleri İçin,Evde Kurulan Konsollu Bilgisayar Simulatörleri İçin ve IPAD ve IPHONE İçinde Uçak Simulatörü Üretiyor.

Aynı Zamanda ANDROİD ve IPod Touch İçinde Üretimleri Var.Oyun Şirketi İse Bu Oyunların Giderek Artacağını Bildiriyor.Her Yeni Simulatörün FAA Sertfikalı Olduğunuda Belirtelim.X-Plane'nin Microsoft'un Flight Simulator X'e Ciddi Rakip Olduğunuda Çok Rahat Söyleyebiliriz.

FAA Hakkında:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fed ... C4%B1k_%C4%B0daresi

X-Plane Uçuş Simulatörü Resmi Web Sitesi:
http://www.x-plane.com/

Microsoft'un Xbox360 İçin Yaptığı Oyun Projektörü!




Kinect'in işleyişi Kinect ya da Project Natal, Microsoft'un, Xbox 360 platformu için geliştirdiği ve herhangi bir kontrolör olmadan oyun oynama imkanı veren alet. İlk olarak 4 Kasım 2010'da, Kuzey Amerika'da satışa sunulmuştur.
Projenin amacı bilgisayar ortamında herhangi bir kontrol çubuğu veya kumanda kullanmadan, sadece el hareketleriyle oyun oynayabilmektir. Bunun yanında ses de ayrı bir işletimi için geçerlidir. Özellikle hareketli, maceralı oyunlarda bu sistemin çok kolaylık getireceğine inanılıyor. Kinect sisteminin el, kol hareketlerini algılaması ise kızılaltı ışın yayan projektörlerle gerçekleşiyor. Bu ışınlar görünmüyor. Işınların elde ettiği veriler, CMOS algılayıcılarında komuta çevriliyor. Bu sayede oyuna komut gidiyor. İşletim sisteminin kalitesinin yanı sıra bu komutlar bir saniyeden çok daha kısa zamanda ulaşmaktadır. 3. boyut grafiğinde gerçekleşmesi gereken hızlı komutları ise bilgisayara ait olan yazılım sağlıyor. Yani "Kinect", sadece komutları ulaştırmakla sorumludur.
Kinect sistemi, oyuna başlama komutu verilince kızılaltı ışın yaymaya başlar. Çok kısa süre içerisinde oyuncunun baş, gövde, kol, el, ayak gibi kısımlarını ve bu kısımların geçebileceği yerleri algılar. Bu algılama başarıyla gerçekleşince oyunda Kinect kullanılabilir. Kinect'in bu organları ve geçebileceği yerleri bilip, algılaması kendisinde bulunan yazılımdan dolayıdır. Kinect'e dahil olan bu özel yazılımda insanınFransa gibi bir cok ulkede satis fiyati 149 dolar'dır.Türkiye'ye 1 Mart 2011 tarihinde tekrar giriş yapmıştır. Fiyatı perakende olarak 499.00 TL'dir


Kaynak

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%9CB%C4%B0TAK
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bilim_ve_Teknik_(dergi)
http://en.wikipedia.org/wiki/Kinect (İngilizce)

Pardus 2011.1 Dama dama Güncellemesi Duyuruldu !




Pardus 2011.1 Dama dama güncelleme sürümü duyuruldu.


Düzenli olarak iyileştirmeler ve yeniliklerle güncellenen Pardus, kurulum sonrasında bekleyen güncellemelerin boyutu artınca güncel paketlerle oluşturulanara sürümler sunuyor. İlk sürümlerden beri süren geleneğin bir parçası olarak her ara sürüm anadoluda yaşamı tehdit altına girmiş bir memeliye adanıyor.
Yabani kedilere dikkat çekilen 2007, köpek familyasının hatırlandığı 2008 ve kanatlılara selam gönderilen 2009 sürümlerinden sonra 2011 sürümünde geyikgillerin soyu tükenme riski taşıyan üyelerini hatırlamayı amaçlıyor.
İlk güncelleme sürümü Dama dama ya da Türkçe adıyla Alageyik sunucularda yerini aldı. Bu sürümle birlikte aşağıdaki güncellemeler de kurulumun bir parçası haline gelmiş oluyor:
KDE Masaüstü ortamı 4.6.5
Linux çekirdeği 2.6.37.6
LibreOffice Ofis araçları 3.4.1.3
Mozilla Firefox Web Tarayıcı 5.0
Xorg 1.9.5
Gimp 2.6.11
Python 2.7.1
GCC 4.5.3
Glibc 2.12
Bu güncellemelere ek olarak,
Birçok hata düzeltmesi yapıldı,
64bit Skype ve Wine paketi kararlı depolarda yerini aldı,
YALI'ya Sistem Kurtarma menüsü yeniden eklendi,
2009-2011 için yükseltme arayüzü çalışmalarında son aşamaya gelindi, testlerin tamamlanmasının ardından paket, 2009 depolarında yerini alacak,
QuickFormat uygulaması, çıkarılabilir USB bellekleri daha kolay biçimlendirmek için hazırlandı ve görüntülerde yerini aldı,
Artık YALI'da otomatik bölümlendirme ekranında LVM kullanmamak isteyen kullanıcılar yali=nolvm çekirdek parametresini kullanılabiliyor,

Güncelleme Linki:
http://www.pardus.org.tr/haber/pardus-20111-dama-dama-hazir/

Pardus Official Web Site:
http://www.pardus.org.tr/

Ubuntu Firefox'tan Geçip Chrome'ye Gidiyor



JL9VLY_TDQm2l6hURhGuUUPT6Sflg" width="173" />


Son günlerde aldığımız duyumlara göre Ubuntu 10.10 sürümünden itibaren yıllardır Linux sistemlerin vazgeçilmez tarayıcısı olarak bilinen Firefox’u Google Chrome‘la değişebileceği yönünde. Özellikle “Ubuntu Notebook Edition”da daha az sistem kaynağı tüketen ve daha hızlı çalışan uygulamaları tercih eden Canoncial’ın, şimdiden bu dağıtımınChrome tarayıcısını ön tanımlı olarak test sürümlerini hazırlamaya başladığı iddaa ediliyor. Ekim ayında çıkacak olan Ubuntu 10.10 sürümlerinin test aşamalarında Chrome‘a yer verileceği ve son kararın kullanıcıların tepkilerine göre şekillendireceği de gelen bilgiler arasında.

Haber Kaynağı:
http://www.googlechromeostr.com/
Ubuntu Official Web Site:
http://www.ubuntu.com/

Jolicloud İşletim Sistemi



Bu İşletim Sistemi Linux Tabanlı Olmasına Rağmen Diğer Linux Tabanlı İşletim Sistemlerinden Çok Bir Akıllı Telefon İşletim Sistemine Benziyor.Aynı Zamanda Chrome Web Store,Android Market,App Store ve JoliOS-AppCenter'da da Bu İşletim Sistemini Yayınlıyor.

Jolicloud Web Adresi:
http://www.jolicloud.com/

Twitter Android İçin Özel Güncelleme Hazırladı...



Son dönemlerde çeşitli magazin gündemleri sayesinde ülkemizde popülaritesini arttıran Twitter, nihayet beklenen iki özelliğine kavuşarak 2.1 sürümüne güncellendi.

Beklenen yeniliklerden ilki “Push Notifications” yani “Anında Bildirim” özelliği. Cihazınızın sürekli bir İnternet erişimi var ise size yazılan bir cevapta ya da aldığınız özel mesajda cihazınız sizi anında bilgilendiriyor. Bu özelliğin otomatik yenilemeden farkı tüm tweetleri ya da tüm cevapları güncellemeyip sadece sizi ilgilendirenleri alması. Bu özelliği verimli bir şekilde kullanabilmek için belirttiğimiz gibi sürekli bir internet bağlantınızın olması ve otomatik senkronizasyon seçeneğinin aktif olması gerekmekte.

Yeni sürümle gelen ve ciddi bir ihtiyaç olan özellik ise “Çoklu Hesap” desteği. Nihayet resmi Twitter uygulaması sayesinde bir uygulama üzerinden tüm hesaplarınıza ulaşabiliyorsunuz. Bu özellik gayet kullanışlı olsada resmi olmayan Twitter uygulamalarında bulunan tüm hesaplarınıza aynı anda bildirim gönderme izni maalesef resmi uygulamada yok; yani iki ayrı hesabınız arasında geçişler yapmak zorundasınız.

Bu köklü değişiklikler ile uygulamanın masaüstü bileşeninde de güncellemeler yapıldı (widget) kullandığınız hesabın tweetleri dışında artık sadece size gönderilen cevapları(mention) masaüstünüzde görebiliyorsunuz. Yeni sürümle birlikte uygulama üzerinde birkaç küçük güncelleme de yapılmış.

Twitter’ın mobil sürümlerinde oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Gerek uygulamaları gerese mobil arayüzü pek kullanıcı dostu ancak gerçek zamanlı aramalar gibi Twitter’ı Twitter yapan temel özellikler hala cebimize girmiş değil. Bekleyelim görelim.

Haber Kaynağı:

http://www.akillirobot.com/andro ... e-guncellendi-1625/

Android Resmi Web Sitesi:

http://www.android.com/

Twitter Resmi Web Sitesi:

http://twitter.com/

Android'e Gmail Güncellemesi !



Android’li cihazlarda en sık kullandığımız uygulamalardan biri şüphesiz Gmail. Hal böyle olunca da en ufak geliştirmeler bile önem kazanıyor. Gmail uygulamasının 2.3.5 güncellemesi ise birçok ufak geliştirmenin yanı sıra önemli yenilikler de getiriyor. Bu yeniliklerin en dikkat çeken iki tanesinden biri, pil ömründe tasarruf sağlayan, veri kullanımını azaltan ve gereksiz e-postaları okumaktan bizleri kurtaran yalnızca önemli e-postaları senkronize etme özelliği. Bir diğeri ise Gelen Kutusu ve diğer etiketler için özelleştirilebilen bildirimler. Bu özellikle birlikte, yalnızca istediğiniz etiketlere sahip e-postalarla ilgili bildirim alıyorsunuz. Gmail 2.3.5, seçtiğiniz gönderenin resimlerini her zaman görüntülemeye ve ileti işlemlerini görüntülemeye ilişkin yeni seçenekler de sunuyor. Uygulama, Android Market üzerinden güncellenebiliyor.

Haber Kaynağı:
http://www.log.com.tr/androide-gmail-guncellemesi-2-3-5/

Turkcell T20'de Müthiş Özellik



Turkcell Yakın İletişim Teknolojisi’nin daha önce tek sim karta birden fazla kredi kartı sığdırdığını sizlerle paylaşmıştık. Turkcell alanı daha da genişleterek tek kelimeyle süper bir cihazı piyasaya sundu. Kredi kartı, otoyol geçiş kartı, işyeri kimliği ve daha birçok özelliği le T20 adlı telefonunu piyasaya sürdü.
[indent]Telefonda 1300′ü aşkın uygulama ile özellikler bitmek bilmiyor. İstiyorsanız iki telefonu birbirine değdirerek Facebook’ta arkadaş bile ekliyebiliyorsunuz.
[/indent]Turkcell Genel Müdürü Ciliv telefonla ilgili olarak, ” Ben dahil Turkcell’deki tüm çalışanlar artık bunu kullanacak. T10 ile kısa sürede 110 binlik satış rakamına ulaştık. T20′de ise satış hedefimiz bundan çok daha yüksek. 6 aydır üzerinde çalıştığımız T20′de Turkcell’in 26 iş ortağının emeği var. Bu telefonda esas katma değer donanımda değil, uygulamalarda. Bu yüzden ben dahil Turkcell’deki tüm çalışanlar artık bu telefona geçiyoruz. ” sözleri sarf etti.
Geçenlerde Türkiye’ye gelen Google Dünya Başkanı Eric Schmidt ise telefonu çok beğendi. Turkcell bununla beraber yine kendi markasını taşıyan tablet çalışmalarına başladı.
Teknik Özellikler,
Şebeke: 2G Şebeke GSM 850/900/1800/1900; 3G Şebeke HSDPA 1900/2100
Boyutlar: 116×60.5×11.9 mm
Ağırlık: 115 gram
Ekran: 3.5 inç TFT kapasitif hassas dokunmatik; 320×480 (HVGA) çözünürlük; 262 bin renk desteği
İşlemci: Qualcomm MSM7227, 600MHz hız
İşletim Sistemi: Android 2.3.3 (NFC-Yakın Alan İletişim destekli)
Kamera: 5 megapiksel çözünürlük
Hafıza: Dahili 4 GB microSD bellek; 32 GB’a kadar microSD kart ile yükseltebilme imkanı
Bağlantı: 3G HSDPA 7.2 Mbps indirme hızı; WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n; Bluetooth 2.1 A2DP stereo; A-GPS desteği; USB bağlantı
Pil: Li-Ion 1400 mAh; 400 saat bekleme süresi (3G), 390 dakika konuşma süresi (3G)
Diğer: Dijital pusula; Google uygulamaları; sesli hafıza/sesli arama, Facebook, Twitter, Android Market
Turkcell T20 250 MB internetide dahil olmak üzere ayda sadece 29 TL’ye son kullanıcısıyla buluşuyor. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan kullanım kolaylığı sağlayan arayüzü ve çekici tasarımıyla dikkat çeken Turkcell T20′ye Mevcut tarifesine kontrat yapmayı tercih edenler ise 24 ay boyunca 19,9 TL ödeyerek (3 ay boyunca 250 MB internet de ücretsiz) Turkcell T20′yi daha da uygun fiyata satın alabilecekler. Kontratsız seçeneğini tercih edenler ise bu gelişmiş telefona sadece 419 TL’ye üstelik 3 ay boyunca her ay her yöne 100 dk ve 100 MB interneti ile birlikte sahip olabiliyor
Haber Kaynağı:
http://www.herayak.com/ceptelefo ... cell-t20-olsun.html
Turkcell Resmi Web Adresi:
http://www.turkcell.com.tr/Sayfalar/anasayfa.aspx
Turkcell T20 Web Adresi:
http://www.turkcell.com.tr/birey ... i/turkcell-t20.aspx

İzleyiciler