3 Ağustos 2011 Çarşamba

Android Mobil İşletim Sistemi Nedir ?

Android (mobil işletim sistemi)
Android
Android 2.2 (Froyo)Web sayfası:android.comŞirket/Geliştirici:Open Handset AllianceLisans:Apache license / GPLv2
Android, Google ve Open Handset Allience tarafından kodlanmış Linux İşletim Sistemi tabanlı bir mobil cihaz (PDA ve cep telefonları) için geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir<
Android, aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Android için halihazırda 150,000'den fazla uygulama bulunmaktadır. Android Market ise, Android işletim sistemi uygulamaları çeşitli sitelerden indirilebilmesinin yanı sıra, Google tarafından işletilen kurumsal uygulama mağazasıdır. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google'ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazdılar.

Open Handset Allience, 5 Kasım 2007'de Android'i kurduğunu duyurdu. Ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir oldular. 2008'de piyasaya sürüldüğünde, birçok Android İşletim Sistemi Apache free-software ve Açık Kaynak Kodu lisansıyla geliştirilmeye açık hale geldi.

Google'ın Android Inc'yi AlışıTarihiTemmuz 2005'te Google, Android Inc.'i aldı ve ufak bir başlangıç şirketi Palo Alto'da kuruldu. Android'in kurucuları, Google'a çalışmak için giden Andy Rubin (Danger'in kurucusu), Rich Miner (WildFire'ın kurucusu), Nick Sears ve Chris White'dır (WebTV'de çalışan ilk mühendislerden biri). Bu arada, Android Inc.'in işlevleri daha önce yaptıkları mobil işletim sistemleri kadar iyi bilinmiyordu. Bu da Google'ın Mobil Cihazlar pazarına gireceği söylentisini başlatmış oldu. Buna karşın, pazara ne çeşit ürünle çıkacakları tam olarak belli değildi. Google'da, ekip (Rubin tarafından izin verilen) Linux tabanlı, taşınabilir cihazlar için geliştirdikleri, esnek, güncelleştirilebilir İşletim SisteminiGeliştirme12 Kasım 2007'de OHA, Android'in yazılım geliştirme teçhizatının önizlemesini yayınladı. Bu önizleme geliştirici ve hata giderici, kütüphane setleri, aygıt emülasyonu, dökümantasyon, örnek tasarılar, eğitim, SSS ve fazlasını içermekteydi. Geliştiriciler, eğer Windows XP, Vista veya Mac OS çalıştıran x86 tabanlı ya da Linux kullanıyorlarsa Android-SDK'yı indirip kurmaları gerekmektedir. Gereklilikler şunları da kapsamaktadır:
Java Development Kit
Apache Ant
Python 2.2 veya yüksek versiyonu
Eclipse 3.2 veya yüksek versiyonu


Android 1.1


Android 1.5 (Cupcake)


Android 1.6 (Donut)


Android 2.0 (Eclair)


Android 2.2 (Froyo)
ÖzelliklerAndroid'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Android Market ile uygulamalar yüklenebilmektedir.
Handset ÇizimlerSistem, VGA, 2D grafik arşivler, OpenGL ES 1.0 tabanlı 3D Grafik arşivlerine ve geleneksel telefon çıkışlarına son derece kolay uyum sağlar.DepolamaBilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.BağlanabilirlikAndroid, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G ve Wi-Fi bağlantısını destekler.MesajlaşmaHem SMS hem de MMS desteği vardır.Web TarayıcısıAndroid'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.Medya DestekleriAndroid, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video formatlarını desteklemektedir.Ek DonanımlarıAndroid, anti-titremeli vidyo/foto kameraları, touchscreenler, GPS, pusulalar, accelerometrelerde son derece yeteneklidir.EleştirilerAndroid, tam olarak Google tarafından bedava olduğu duyurulmadğı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hala patentli ve açık kaynak kodlu olmadığı ve bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanmakta.
Dış bağlantılar
Android resmî sitesi
www.android.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler