3 Ağustos 2011 Çarşamba

6.HİS TEKNOLOJİSİ



Teknolojinin son örneklerinden biri olan 6. His teknolojisi gündelik hayatımızla dijital ortam arasındaki sınırları kaldırıyor. MIT’de doktorasını yapan Pranav Mistry tarafından geliştirilen bu sistem 4 parmağınıza taktığınız sensörler ve boynunuza taktığınız projektör-kamera-ayna karışımı bir cihazdan oluşuyor. Şuan geliştirilmeye devam edilen bu teknoloji piyasaya sürüldüğünde kullandığımız birçok teknolojik cihazın yerine geçebileceği düşünülüyor.
Kullanıcıyla dijital ortamı bir araya getiren bu cihaz bilgisayarlarımızda, cep telefonlarımızda ve kameralarımızda bulunan birçok özelliği barındırıyor:
Örneğin, fotoğrafını çekmek istediğiniz bir yere ellerinizi dikdörtgen şeklinde (başparmağınızı ve işaret parmağınızı bir araya) getirip birleştirdiğinizde fotoğrafını çekiyorsunuz.
Saate mi bakmak istediniz? Kolunuzu açıp parmağınızla bir daire çizmeniz yeterli olacaktır. Saati kolunuzdan yok etmek istediğinizde ise kolunuzdaki saatin üzerine yatay bir şekilde çizgi çizmeniz yeterli.
Gazete mi okuyorsunuz? Artık gazete okumak çok daha eğlenceli çünkü 6.his cihazı okuduğunuz gazetedeki fotoğrafları sizin yerinize online olarak arayıp fotoğrafın üzerinde video olarak gösteriyor.
Mesela kitapçıdasınız, elinize bir kitap aldınız ama kitap hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz. 6.his teknolojisi sayesinde kitaba dokunduğunuzda elinizdeki sensörler yardımıyla kitap hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Taksidesiniz ve havaalanına gidiyorsunuz uçağınızın ne zaman kalkacağını mı merak ediyorsunuz? Uçak biletinizi çıkartıp 6. his cihazını kullanmanız yeterli olacaktır, biletin üzerinde uçağınız hakkında tüm bilgiler güncel olarak yazacaktır.
Herhangi bir yüzeyi kullanıp orada fotoğraflarınızı düzenleyebilir, maillerinizi kontrol edebilir, haritaya bakabilirsiniz.
Yeni bir insanla mı tanıştınız? Onun hakkında bir şey bilmediğinizi düşünmeyin sadece adını ve soyadını bilmeniz onu tanımanız için yeter. 6. his cihazı tanıştığınız kişinin blog sayfasındaki bütün bilgileri o kişinin üzerine yansıtıyor. Arkadaşlarınızla otobüste ayakta giderken, durmak yerine daha eğlenceli şeyler yapabilirsiniz. Örneğin cihazın projektörü yardımıyla yere sanal bir top yansıtıp oynayabilirsiniz.
Eskiden olsa bir metni bilgisayara geçirmek için saatlerce uğraşırdık ama şimdi bu teknoloji sayesinde kâğıttaki bir yazıyı elinizle tutarak bilgisayar ekranına aktarıp yazıcıdan çıkartabiliyoruz, aynı zamanda da o bilgileri değiştirebiliyoruz.
Artık şarjınız bittiğinde telefonla konuşmak için telefon kulübesine gitmenize gerek yok. Cihaz sayesinde elinizde oluşacak sanal tuşlarla numarayı girip arama yapabilirsiniz.
Bilgisayarın kapladığı o büyük alan yerine bir beyaz kağıda tek bir kıskaçlı bir kablo takmanızla kağıt üzerindeki sesleri duyabileceksiniz. Böylece kağıt dokunmatik bir bilgisayara veya PlayStation’a dönüşebilir. Film izleyebilir veya maillerinizi kontrol edebilirsiniz.
Peki, bu teknoloji nasıl mı gelişti? Bu cihazın mucidi Pranav, ilk önce dijital ortamla bağlantımızı sağlan cihazların yapısını incelemiş. Mouse’da bulunan hareketi kontrol edip bilgisayara aktaran özelliği, eline taktığı bir cihaza yerleştirmiş ve böylece elinin hareketini bilgisayara yönlendirebilmiş. Daha sonraysa ekranın büyük bir yer kaplamasından dolayı ekran yerine herhangi bir yüzeyi kullanmak üzere yenilikler yaptı ve bütün bu gelişmeler sonucu 6.his teknolojisi ortaya çıkmış.
Şuan teknoloji deneme aşamasında olmasından dolayı piyasaya sürülmüyor ama raflarda yerini aldığında fiyatı tahmini $350 olacak. En son olarak bu ürünün başka bir özelliğiyse piyasaya sunulduğunda açık kaynaklı kod olacak böylece yeni özellikler kullanıcılar tarafından geliştirilip dağıtılabilecek… Bilgisayarların kapladığı yerlerden kurtulmak ve üç cihaz yerine aynı işlevi gören tek bir cihaz kullanmak bize kâr kalacak.

Kaynaklar
http://www.blendernation.com/sixth-sense-technology/
Video Linki :
http://www.ted.com/talks/pattie_maes_demos_the_sixth_sense.html
http://www.ted.com/index.php/tal ... he_sixth_sense.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler